Przepis na odporność

Przepis na odporność

            Odporność organizmu to jego reakcje obronne, które mają za zadanie wyeliminowanie groźnych drobnoustrojów – wirusów i bakterii.

Za ochronę naszego organizmu odpowiedzialny jest układ immunologiczny (odpornościowy). Dzięki niemu zwalczamy choroby. Prowadząc zdrowy tryb życia, współtworzymy sprawny system odpornościowy.

Sposoby wzmacniania odporności:

1. Zdrowa, zbilansowana dieta zawierająca m.in.:

  1. naturalne probiotyki (zawarte np. w jogurtach, kefirach, kiszonkach) oraz naturalne prebiotyki (zawarte np. w cykorii, szparagach, czosnku, bananach, cebuli), które wzmacniają florę bakteryjną jelit,
  2. produkty bogate w witaminy: A, C, D3, B12, B6, oraz minerały: żelazo, cynk, selen, miedź,
  3. produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe (np. olej rzepakowy, olej lniany).

2. Umiarkowana, regularna aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu, która obniża wrażliwość na zachorowanie.

3. Regularne, umiarkowane hartowanie ciała (np. naprzemienne ciepłe i chłodne natryski, utrzymywanie w mieszkaniach temp. ok. 20oC, a w nocy ok. 18oC, odpowiednie ubieranie się, wietrzenie mieszkania, chodzenie boso).

4. Odpowiednio długi sen, który umożliwia organizmowi regenerację.

5. Optymizm i radzenie sobie ze stresem, który jest największym wrogiem odporności.

6. Częste mycie rąk, aby wyeliminować niepotrzebne infekcje spowodowane przenoszeniem zarazków z rąk do ust, oczu, nosa i dalej w głąb organizmu.

7. Unikanie używek, które znacząco osłabiają układ odpornościowy.

 

Opiekun SK PCK